Saturday, March 14, 2015

«Анатомія сарафанного маркетингу»

Анатомия сарафанного маркетинга - Рецензия Самі заслужені читачі блогу знають, що раніше моєю головною спеціалізацією був сарафани маркетинг (WOMM). Власне, я і зараз маю до нього ставлення. По-перше, веду на цю тему колонку на towave.ru, по-друге, перекладаю теорію в практику у великому репутаційному проекті для однієї арабської компанії. У цьому напрямку працюю з 2009 року, коли WOMM ще не був настільки популярний в Росії, статті на цю тему були рідкістю, а такі солідні портали як cossa.ru задовольнялися копіпастом моїх матеріалів без зазначення першоджерела. Ну це так, ліричний відступ.

А взагалі я хочу розповісти про нову книгу на тему WOMM - «Анатомія сарафанного маркетингу» Емануїла Розена, нещодавно перекладеної на російську мову і випущеної видавництвом «Манн, Іванов і Фербер». Кажуть, Енді Серновіц, визнаний гуру сарафанного маркетингу всіх часів і народів, прочитавши оригінал, відмовився від своїх лаврів. Чи не поквапився він? Давайте розбиратися.

Що відрізняє Розена від інших авторів?

Глибина дослідження. Це навіть не анатомія, а ціла ядерна фізика. Автор ретельно вивчив природу, еволюцію, техніку поширення чуток, психологію і мотивацію розповсюджувачів (від ворон до сучасних інтернет-юзерів) і багато іншого. Це фундаментальна праця, підтверджений безліччю цифр і історій.

Велика кількість прикладів. Тільки історії успіху можуть розкрити суть «сарафанного маркетингу». У цій книзі вони присутні на кожній сторінці.

Для кого написана ця книга?

Думаю, найбільш корисною вона стане для професійних маркетологів. Особливо для тих, хто має справу з такими модними засобами просування як WOMM, вірусний маркетинг і buzz-маркетинг. Середньостатистичний споживач в цій книзі розібраний для них по кісточках і препарований до самих глибинних шарів свідомості і підсвідомості.

Є тут корисна інформація і для власників бізнесу. Автор пояснює, в чому полягає користь «сарафанного радіо» для будь-якого бренду, дає деяке уявлення про те, як використовувати це явище в інтересах бізнесу та про роботу з негативом.

Яке відношення «Анатомія сарафанного маркетингу» має до теперішнього часу?

Наскільки я зрозуміла, оригінал був виданий у 2000-му році і перевиданий в 2009-му. Навіть з моменту другого видання пішов уже четвертий рік. Для інтернету це величезний термін. Я вже мовчу про перше видання. Значна частина статистики встигла застаріти. Візьмемо, наприклад, ось цю цитату:

    Враховуючи поширення блогів і різних мережевих форумів, інтернет пропонує величезні можливості для відстеження та вимірювання чуток. Приблизно в 2000 цим вирішили скористатися відразу кілька стартапів, які зайнялися розробкою інструментів для аналізу онлайнових чуток. Однак оскільки більшість розмов між людьми ведуться наживо і лише 10 відсотків - в мережі, деякі ставлять під сумнів практичну цінність інтернету як інструменту виміру чуток.

Думаю, з тих пір ці 10% перетворилися на значно більшу цифру. У рази більшу. Резюме: читаючи цю книгу, не забувайте робити знижку на рік її видання і бурхливий розвиток інтернету. Зрештою, крім статистики, мова тут йде про вічні цінності, про те, що психологія людей мало змінилася з часів появи членороздільноюмови, і про те, що наша поведінка при поширенні і сприйнятті чуток не так вже сильно відрізняється від поведінки звичайних ворон.

Взагалі, видавати паперову версію книги, що має відношення до інтернету, який змінюється до невпізнання щороку, - це сміливий вчинок. Оцінимо же його по достоїнству.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини yeshouse.ru youtoome.ru yourm88.com york-talisman.com.ua yomayo.ru yvavilebismovla.ge yuzhin.com zaozrkk.com zel.engdk.ru zdorovayaledy.ru