Sunday, March 15, 2015

Здається, мій сеошник мене обманює. Як перевірити?

Честный сеошник - как проверить Криза довіри - найбільша проблема на ринку SEO-послуг. Навіть вельми середнього виконавцю не складе великих труднощів обдурити свого клієнта. На жаль, багато хто так і роблять. Як правило, власники бізнесу не вникають у тонкощі SEO , і це нормально, адже кожен повинен займатися своєю справою. Тому задіюються спеціально навчені люди зі сторони (фрілансери або агентства, рідше - штатні співробітники), і їм платяться непогані гроші - щоб сайт піднімався у видачі, залучав аудиторію з пошуковиків, а господар сайту спокійно займався тим, що у нього виходить найкраще, т .е. бізнесом. В ідеальному світі все б саме так і відбувалося. У реальному ж картина буває інша: сеошник справно надсилає довгі звіти про нібито виконану роботу, користуючись тим, що клієнт не стане вникати в складні терміни і перевіряти, що зроблено на практиці, а що - ні. Найчастіше підробляють позиції сайту в пошукових системах і показники відвідуваності, а контент на сайті викладати не унікальний, а частково або навіть повністю скопійований з інших сайтів.

Я не закликаю вас, шановні власники сайтів, кидати все і робити SEO оптимізацію сайту своїми руками. Але раджу або звертатися до фахівців за рекомендаціями знайомих, або, якщо доводиться шукати виконавця «в чистому полі», відразу ж перевіряти його на чесність. Справа ця копітка, але воно того варте.

На деяких речах несумлінного сеошника можна зловити вже на стадії переговорів. Якщо він обіцяє швидко вивести ваш сайт в топ по запитах типу: «Вася Пупкін Інкорпорейтед продаж комп'ютерів та комплектуючих в Урюпинську», відверніться на хвилину від розмови і забийте цю фразу в Яндекс або Google: швидше за все, за цим запитом ви вже знаходитеся на першому місці (або відразу після міських довідників). Чим довше і специфичнее ключевік, чим менше місто, тим нижче конкуренція, аж до нульової. А значить, тим вище ви в пошуковій видачі, аж до першого рядка. Наведений приклад - саме з цієї серії. Та й не забиває ніхто в пошуковик таких запитів. Для виведення вашої компанії в топ по її назві сеошник не потрібен. Якщо, звичайно, у вашому місті немає безлічі контор з аналогічною назвою та продукцією, що навряд чи. А от якщо він пообіцяє швидко вивести вас в топ за запитом «купити комп'ютер в Урюпинську», можна слухати далі.

Далі. Уже на етапі переговорів поцікавтеся, в якому вигляді будуть приходити щомісячні звіти, і які в них будуть включені показники. Клієнти, яких я консультую, іноді надсилають мені довгі простирадла-звіти своїх сеошників, що складаються суцільно з термінів і цифр - без пояснень, що означають ці цифри. Це робиться з розрахунку на те, що замовник все одно нічого не зрозуміє. Чесний же сеошник не боїться показувати результати своєї роботи так, щоб клієнт все зрозумів і оцінив. В щомісячні звіти (це після первинної внутрішньої оптимізації і переведення обслуговування на абонентські рейки) повинні бути включені наступні показники:

    Позиції сайту по кожному затвердженому запитом в Яндексі і Google (помісячно або раз на тиждень - як домовитеся) з плюсами і мінусами, що вказують на підйом або просідання.
    Кількість зовнішніх посилань і вказівка ??сайтів-донорів (де саме були розміщені посилання на ваш сайт). Справа в тому, що багато скуповують за копійки сміттєві посилання на сміттєвих ж біржах, а більшу частину взятих з вас грошей просто забирають собі. Вам від цих посилань може прилетіти, крім розорення, ще й бан від пошукачів. Сайти-донори повинні бути трастовими, з високими тИЦ і PR, а також тематикою, близькою до вашої. Посилання не повинні бути дешевими. Взагалі, якщо виконавець напирає на зовнішні посилання, ігноруючи внутрішню оптимізацію і унікальний контент, краще відразу не зв'язуйтеся. Для несумлінного сеошника надання послуг - це зазвичай шанс зрубати легких грошей на «чорному SEO», закуповуючи низькоякісні посилання для довірливого клієнта і складаючи «здачу» до себе в кишеню. Трудомістке «біле SEO» їм, як правило, не цікаво. А вам потрібно саме біле. До того ж, зараз алгоритми пошуковиків змінюються, ходять чутки про прийдешнє бессилочном ранжируванні, і може статися так, що навіть дорогі якісні посилання виявляться марною тратою грошей (якщо з них немає переходів), а дешеві сміттєві є марною тратою вже зараз.
    Кількість унікальних відвідувачів за звітний період. Для пунктів з 3 по 6 вітаються графіки, що демонструють динаміку по місяцях, хоча зійде і таблиця.
    Кількість переходів з Яндекса;
    Кількість переходів з Google;
    Кількість переходів з інших пошукових систем;
    Які тексти і за якими ключевикам написані для сайту. Обсяг і відсоток унікальності кожного тексту + посилання на нього.
    Які ще зміни внесені на сайті і поза ним (внутрішня перелінковка, видалення дублів, robots.txt, sitemap. Xml, реєстрація в вебмайстрів та інш.)

Це, так би мовити, мінімальний джентльменський набір, і ваш повний список може бути значно більше. Покажіть його Сеошніку в момент переговорів і поспостерігайте, чи не змінився він в обличчі. Якщо він буде говорити щось типу «у нас інша форма звітності», ви можете люб'язно погодитися на іншу форму, але наполягти на потрібному вам змісті. Підкресліть, що для вас важливі саме ці показники, і що ви можете при бажанні їх перевірити. Після цього в кріслі переговорів залишиться тільки один сеошник з 5. З ним і продовжуйте розмову.

Вищезазначена звітність стосується абонентського обслуговування, а найважливіше на початку роботи - це первинна внутрішня оптимізація сайту. Прочитайте цю інструкцію , щоб говорити з сеошник на його мові. Запитайте, з чого він планує почати роботу і звіртеся з інструкцією. Перед укладенням договору переконайтеся, що виконавець має намір виконати всі потрібні пункти, і по мірі виконання перевіряйте його роботу. Зараз розповім, як.

1. На етапі підбору ключових слів під поетичною назвою «формування семантичного ядра» зверніть увагу, чи не залежить ціна обслуговування від кількості ключевиков. Майте на увазі: на кожну важливу сторінку, яку ви хочете просунути (головна, про компанію, каталог, розділ каталогу тощо) потрібно за 3-6 ключових фраз. Ви можете грубо прикинути, скільки ключевиков вам потрібно, помноживши кількість цих важливих сторінок на 6 (беремо по максимуму). Якщо вам пропонують на сайт-візитку або невеликий інтернет-магазин 500 ключевиков, особливо з частотою запитів від 0 до 10, і при цьому з оплатою за кількістю, можете сміливо прощатися. Взагалі, первинний список ключевиков надає сеошник після укладення договору, а ви викреслюєте зайві і додаєте свої. Це спільна робота, і не відмовляйтеся від участі в ній, тому людина зі сторони не знає вашої специфіки. Принципи підбору описані всі в тій же інструкції. Перевірте, щоб всі запити були розбиті на групи по сторінках, відповідали вашій ніші, змісту сайту і здоровому глузду.

2. Мета-теги. При бажанні ви також можете звіритися з інструкцією - там докладно описані правила створення titles, keywords і descriptions. Далі. Коли мета-теги затверджені, як перевірити, чи внесені вони на сайт, якщо неозброєним поглядом видно тільки title? Клацніть правою кнопкою миші на будь порожнє місце сторінки вашого сайту. У списку виберіть «Перегляд коду сторінки». У вкладці, серед букв і цифр знайдіть три рядки:

<Title> тут повинен бути ваш оптимізований тайтл </ title>

<Meta name = »keywords» content = "ваші ключові для цієї сторінки через кому» />

<Meta name = »description» content = "ваш затверджений текст дескріпшена» />

Честный сеошник - как проверить Клікніть на картинку, щоб збільшити.

Звірте все, що знаходиться між лапками (жирний курсив) - це мають бути ті мета-теги, які ви затвердили. Якщо раптом між лапками в коді нічого немає, значить, мета-теги не прописані. Поцікавтеся, чому.

3. Далі за планом йде розміщення оптимізованих текстів з ключевиками. Перевірте (і знову інструкція вам на допомогу), не переобтяжений чи текст ключами. Одна згадка ключа в одному абзаці - цього більш ніж достатньо для релевантності. Можна менше, але мінімум 1 раз в статті. А найголовніший ключевік потрібен ще й в заголовку. Багато з цим сперечаються, але я як і раніше вважаю, що унікальність текстів має велике значення. Для важливих просуваються сторінок вона повинна бути не нижче 95%. Як перевірити, чи не втюхують вам копіпаст з чужих сайтів? Скачайте простеньку програмку Advego Plagiatus . Скопіюйте текст у вікно, задайте перевірку і - це важливо! - Не забудьте спочатку виключити з перевірки свій власний домен. Те ж саме можна зробити в онлайні на text.ru. Вам покажуть відсоток унікальності тексту, а також виділять шматки, скопійовані з чужих статей (зрозуміло, тільки опублікованих в інтернеті - паперові носії та файли з жорстких дисків нерозпізнаються)), та ще й дадуть посилання на першоджерела.

Честный сеошник - как проверить

5. Коли справа дійде до звітів, вам, звичайно, захочеться знати, чи дійсно сайт рухається вгору в пошуковій видачі, або вам тільки так пишуть. Для перевірки первинні позиції зніміть самі. Скачайте ще одну нескладну програмку Site Auditor, введіть свій домен, список ключевиков і перевірте їх видимість. Все це теж є в інструкції. Далі час від часу звіряйте позиції, прописані в звітах сеошника, зі своїми даними. Втім, до цього моменту ви вже настільки залякаєте виконавця, що він навряд чи зважиться підробляти звіти.

Честный сеошник - как проверить

Можна відстежувати позиції і вручну, просто забиваючи свої ключовики в Яндекс або Google і перевіряючи, на якому рядку знаходиться ваш сайт. Але це довго і не завжди достовірно.

6. У кінцевому підсумку, найважливіший результат сео оптимізації сайту - це трафік з пошукачів. Ну ви пам'ятаєте ті пункти з 3 по 6-й: кількість унікальних відвідувачів і переходи з пошуковиків (мається на увазі органічний, непроплачений трафік, а Яндекс Директ і Google AdWords - це інша історія). При успішному просуванні ці показники повинні постійно зростати. Як звірити отриманий звіт з реальністю? Легко. Отримайте доступи до свого аккаунту Google Analytics (якщо цей лічильник не встановлений у вас до моменту найму сеошника, хороший і чесний фахівець сам вам запропонує його встановити, і дасть до нього доступ). Пункт 3 дивіться в розділі «Аудиторія >> Огляд». Пункти з 4 по 6 - у розділі «Джерела трафіку >> Весь трафік». Не забудьте виставити зверху той же період, що і в звіті (наприклад, попередній місяць). Важливе зауваження: не чекайте феєричних результатів занадто швидко і не вимагайте виходу в ТОП через пару тижнів. Мінімальний термін для помітної позитивної динаміки - 3-6 місяців. До речі, чесний сеошник попередить вас про це ще до укладення договору.

Ну от, власне, і все. Можна розвивати параноїдальні нахили і далі, але я думаю, що тут можна зупинитися (до речі, якщо вам ліньки робити все це самостійно, можете звернутися за консультацією до мене ). Так, нам довелося неабияк повозитися з перевіркою вашого сеошника. Але, якщо він пройшов всі тести і досі не втік або не вбив вас, ви, нарешті, можете розслабитися і повернутися до своїх звичайних справ, лише зрідка звіряючи показники сео просування і довіривши фахівцеві свій сайт. Вважайте себе щасливою людиною, що потрапили в хороші руки чесного виконавця, яких на ринку SEO-послуг від сили відсотків 20. З чим вас і вітаю!

UPD: У коментарях виникла думка, яку вважаю за потрібне перенести сюди:

Власникам сайтів не рекомендую вивалювати на сеошників свої підозри нескінченним потоком і рубати з плеча, а то як би не довелося працювати над seo просуванням сайту самостійно. Спочатку зробіть пару тестів тихо самі з собою, добре все обміркуйте, і тільки потім, якщо вам здалося, що все погано, коректно озвучте своє питання. Хороші сеошники - величезний дефіцит, і є ризик злякати цінного фахівця як попало.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини yeshouse.ru youtoome.ru yourm88.com york-talisman.com.ua yomayo.ru yvavilebismovla.ge yuzhin.com zaozrkk.com zel.engdk.ru zdorovayaledy.ru