Monday, March 16, 2015

Як запустити сарафанне радіо, і чому бути ІНШИМ важливіше, ніж бути КРАЩИМ

Всім привіт! Поспішаю порадувати перекладом свіжої статті з мого улюбленого блогу Digital Aptitude . Тема моя улюблена: як запустити сарафанне радіо для просування бізнесу в інтернеті. Почнемо без зайвих передмов:

Завдяки інтернету люди стали інакше ставитися до купівлі товарів. Кілька років тому, якщо у вас був магазин апаратури, вашим єдиним конкурентом був магазин апаратури за рогом. Все, що вам було потрібно для залучення нових клієнтів - це більш привітний персонал, більш низькі ціни або публікація купонів в недільній газеті. Але зараз, коли вашими конкурентами є магазини апаратури усього світу (присутні в інтернеті, зрозуміло), поліпшення обслуговування, зниження цін і шліфування реклами вже не допомагають. Ви можете скільки завгодно заявляти, що ваш продукт і персонал краще, ніж у конкурентів, але, навіть якщо це правда, абсолютно те ж саме заявляють ще 500 компаній.

Люди кажуть про речі, які відрізняються. Не про тих, які краще, а про тих, які не такі, як у всіх. Сет Годін написав книгу під назвою «Фіолетова корова», в якій він пояснює, що ніхто не стане говорити про корову, вага або зростання якої більше, ніж у інших. Але якщо ви коли-небудь побачите корову фіолетового кольору, ви обов'язково розповісте про неї друзям. Випередження конкурентів не робить вас особливим. Ви знаєте, скільки компаній здійснювали провальні спроби «створити соціальну мережу - як Facebook, але з додатковою фичей, яка змінить світ»? Facebook досяг успіху в свій час лише тому, що був чимось новим і незвичайним.

Ось кілька прикладів дійсно унікальних закладів та продуктів, які досягли успіху в сарафанне маркетингу:

Сарафанное радио - как запустить

У Празі є бар, зроблений з льоду. Я був там пару тижнів тому, і про крижаному барі говорило все місто. В іншому він нічим не відрізняється від інших закладів: та ж музика, напої та танцпол. Але він завжди сповнений - завдяки тому, що зроблений з льоду.

Сарафанное радио - как запустить

У Портленді, де я живу, є кілька магазинів з пончиками, але тільки в одному завжди стоїть черга з 50 чоловік. Навіть о 2 годині ночі. Це магазин Voodoo Doughnuts («Пончики Вуду»). Як бачите, вони зовсім не схожі на пончики, які ми звикли бачити. Тому люди і говорять про них.

Сарафанное радио - как запустить У Вегасі є ресторан під назвою Dick's Last Resort («Останній притулок Діка», * якщо Dick перекладати як ім'я)) - прим. пер). Офіціанти тут жахливо грубі з клієнтами. Коли я був там з друзями, до нас підійшов офіціант, жбурнув прилади на стіл і сказав: «Накривайте самі. Потім прийду прийняти замовлення, якщо буду в настрої ». Ми класно провели час і багато сміялися над офіціантами, які буквально лізли зі шкіри, щоб бути якомога грубіше. Якщо ви заб'єте назва цього закладу в Google Images, то побачите, що тисячі людей тільки й говорять про «Останньому притулок», не забуваючи викладати фотографії. І це не тому, що це місце краще інших. Аж ніяк. Просто воно інше.

Як стати унікальним і запустити сарафанне радіо? Пару років тому я розробив схему, здатну зробити будь-який бізнес (навіть самий нудний) особливим. Ви просто складаєте список стереотипів, характерних для певної індустрії. А потім складаєте власний альтернативний список, в якому «все не як у людей». Ось приклад подібної схеми, придатної для ресторанів. Пам'ятайте, що весь сенс мозкового штурму полягає в тому, щоб придумати якомога більше ідей, якими дурними б вони не здавалися. Все, що вам потрібно в результаті - це одна хороша ідея. А мій досвід показує, що для того щоб прийти до однієї гарної ідеї, потрібно перебрати не менше 10-20 більш посередніх.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини yeshouse.ru youtoome.ru yourm88.com york-talisman.com.ua yomayo.ru yvavilebismovla.ge yuzhin.com zaozrkk.com zel.engdk.ru zdorovayaledy.ru