Saturday, March 21, 2015

Сам собі бос. Ризики роботи на себе

Сам себе босс. Риски работы на себя Всім привіт! Сьогодні у нас в блозі дуже приємний гість - Марія Губіна, бізнес-тренер і автор проекту « Маркетинг з азів ». Марія допомагає мікробізнесу і фрілансерам ставати краще і продавати більше за допомогою інструментів маркетингу. Ми познайомилися у професійній тусовці, і я розпитала її про те життя, на яку сама не наважилася чинності невідповідного складу характеру, а саме - про життя фрілансера і господаря власного бізнесу. Особливо мене цікавило, як не зламатися, зіткнувшись з втратою ілюзій і першими труднощами «на вільних хлібах». Знаю, що серед моїх читачів багато відбулися підприємців, а також тих, хто тільки замислюється про відхід з офісу. Цю статтю Марія написала спеціально для вас на моє прохання, і не обдурила очікувань! Отже ...

Сам собі бос. Ризики роботи на себе

Майбутні фрілансери і початківці підприємці - як подорослішали діти, що залишають батьківський дім. Перспектива самостійного життя бачиться їм в райдужних барвах. На ділі ж одні органічно і з комфортом приймають нові правила гри, інші не справляються і починають подумувати про те, щоб повернутися до маминого борщу.

Фрілансер або власник новенького бізнесу, розлучившись з роботодавцем, теж потрапляє в потік труднощів, про які раніше або не знав зовсім, або не уявляв собі їх масштабу. Які ж ризики є в роботі на себе і як їх обійти?

Все сам

Я вже близько 8 років «самсебебосс» - керую копірайтинг-агентством і проводжу тренінги з маркетингу. Трохи менший термін я провела в офісах. Мені тоді здавалося, що я для роботодавця виконую набагато більше функцій, ніж він для мене. Так думають багато офісні працівники.

Але у вільному плаванні швидко виявляється, що роботодавець - дуже корисна штука. Він купує для вас офісний стіл та оргтехніку, шукає замовників і партнерів, спускає вам план роботи і мотивує на досягнення результату. Крім того, у роботодавця є бухгалтерія, яка займається вашими рахунками, секретар, який відправляє за вас паперові листи, сисадмін, який лагодить ваш комп'ютер.

Коли ви працюєте на себе, ви стаєте самі собі і секретарем, і продажником, і бухгалтером, і багатофункціональним сисадміном-вантажником. Вся робота - ваша. Це важко, і саме багатозадачність часто спонукає «вільних художників» повернутися в офіс. Плинність ніхто не любить.

Вихід - делегування. Якщо ви хочете не просто «час від часу фрілансити», а повноцінно заробляти і жваво розвиватися - делегуйте. Візьміть завдання, які ви не хочете або не можете виконувати самі, і знайдіть помічників - інших фрілансерів. Коли кожен займається своєю справою, ефективність завжди вище.

Мені зрозумілі сумніви і заперечення. Я чую їх від клієнтів на консультаціях. А раптом помічники не впораються? А раптом підведуть? Їх ще вчити треба, а мені ніколи. Їм ще платити треба, а мені нічим ...

На тему делегування завдань у мікропроекти можна написати окрему статтю. Але ви просто спробуйте. Ви здивуєтеся, коли виявите, яку кількість роботи можна передати іншим за зовсім невеликі гроші. 

А раптом не зароблю?

Ще одна трудність «самсебебосса» - тернистому шляху до грошей. Припустимо, ви влаштувалися дизайнером в рекламне агентство. Ваш роботодавець вже існує якийсь час на ринку, напрацював базу клієнтів, забезпечив собі більш-менш постійний потік замовлень, отримав можливість платити вам таку-то зарплату і прийняв вас на роботу. Далі ви рухаєтеся по накатаній.

Залишаючи офіс, ви автоматично опиняєтеся в самому початку шляху, який вже проробила ваша компанія (якщо, звичайно, ви не прихопили з собою базу клієнтів :-) ).

Саме тому майже завжди самостійні проекти починають з невеликих заробітків. Якщо така картина спостерігається протягом хоча б кількох місяців, ви починаєте сумніватися у своїх силах. Адже ви працюєте дуже багато, а успіхи якось не дуже.

При цьому ви не можете сказати, що причина в начальство, яке не дає вам розвернутися, або в колегах, які підсиджують вас. Звалити нема на кого, у відповіді тільки ви самі. І ви думаєте: «А ось в офісі я працював з 9 до 6 і стабільно отримував зарплату ...».

Вихід - маркетинг. Так, я пропоную вам займатися тим, для чого ваш колишній роботодавець, можливо, містив цілий відділ. Коли ви залишаєте офіс, ви перестаєте бути працівником. Ви стаєте проектом. Раніше ви виконували функцію, яку просував і продавав за вас роботодавець. Тепер ваше завдання - самостійно продаватися і просуватися. Звучить, мабуть, не дуже приємно. Але на практиці дуже навіть реально.

Вам слід добре знати ваших клієнтів і конкурентів. Обов'язково треба розробити таку пропозицію, яка підійде першим і буде вигідно відрізняти вас від друга, і визначитися з ціноутворенням. Вам потрібна якась платформа для представлення ваших послуг: сайт, соцмережі, комерційні пропозиції, маркетинг-кит - в різних випадках по-різному.

Вам обов'язково треба позначити фінансові та інші результати, до яких ви хочете прийти через час, і скласти план руху до цієї мети. Це все - маркетинг.

У вас може не вистачати знань і навичок у цих областях. Щось за вас зроблять аутсорсери, чогось доведеться навчитися. Тому що навіть дуже талановиті фахівці вкрай рідко починають добре заробляти просто тому, що їм раптово пощастило.

Хороша новина: в роботі на себе є і фінансовий бонус. Так, ви не відразу почнете одержувати стільки, скільки в офісі. Однак для вас тепер немає і стелі. Що зможете «відкусити» - все ваше. 

Без обіду і вихідних ...

Офіс устаналівает межі вашого робочого дня. Увійшли в двері - почали працювати, вийшли - закінчили. Коли ви весь час знаходитесь вдома, ці межі стираються. Якщо з ранку у вас немає робочого настрою, ви можете прогулятися або сходити в кіно. Ця свобода так манила вас, коли ви працювали «на дядю» і за запізнення вас штрафували.

Але є й інша сторона медалі: хто вранці гуляє, той буде доробляти замовлення вночі. Більше того, досвід безлічі фрілансерів показує, що з часом прогулянки трапляються все рідше, а робота прагне зайняти все більше часу. Адже ми жадібні, ми хочемо якомога більше замовлень!

Якщо ви думали, що робота вдома дозволить частіше спілкуватися з сім'єю, присвячувати більше часу спорту, частіше бувати на свіжому повітрі - ви помиляєтеся. Догляд з офісу сам по собі не означає, що у вас буде менше роботи. Він означає, що тепер ви самі будете відповідати за робочий графік. А це - окрема наука.

Вихід - тайм-менеджмент і планування. Знаєте, я не буду доводити, що управління часом - сила, а складання планів - запорука успіху. Мені самій було потрібно виконати великий шлях, щоб від теорії перейти до практики, а потім до власної системи планування. Але я на собі, на своїх проектах, на проектах своїх клієнтів відчула результати. Тому якщо вмієте поводитися з планами - не нехтуйте ними, якщо не вмієте - приходьте, я навчу.

До речі, обов'язково плануйте відпочинок. Адже ви - це тепер ваш найцінніший робочий ресурс, який слід берегти. 

Де взяти мотивацію?

У пастку мотивації «самсебебосси» потрапляють найчастіше після того, як кілька місяців провели в безперервній оранці (читайте вище). Хоча буває, звичайно, що у людини просто слабка мотивація і самоорганізованість.

В офісі було простіше. Вам казали, що і коли потрібно зробити, і ви робили. Коли ви працюєте на себе, є ризик взяти і здатися. Втомитися, перегоріти, зламатися або просто розледачіє. А значить перестати розвиватися, рости, заробляти.

Якщо ви зупиняєтеся, почати знову рухатися дуже і дуже складно. При цьому внутрішній голос лає вас, комплекси неповноцінності на цьому грунті розквітають пишним цвітом, і ось ви вже знову з тугою озираєтеся в бік офісу, де «було якось простіше зібратися і зосередитися».

Вихід - шукати натхнення в роботі. Знати, заради чого ви виконуєте кожну задачу. Зі смаком робити приємне і винагороджувати себе за неприємне. Придумувати нові ідеї, нові цікаві завдання, над якими ви з радістю будете працювати. До речі, знайти натхнення допомагає і делегування (ви займаєтеся тільки тим, що вам подобається), і планування (ви бачите надихаючу кінцеву мету і кроки до неї), і тайм-менеджмент (ви відвели собі час на відпочинок і склали графік роботи).

Ще одна хороша новина. У кожному бізнесі або фрілансерських проекті існує переломний момент. До цього моменту ви як би нікому нічого не винні, ви шукаєте мотивацію і "примусово" розвиваєтесь. Після переломного моменту у вас з'являються зобов'язання. Клієнти звикають до певного рівня і термінах виконання замовлень. Читачі блога чекають виходу статей з встановленою періодичністю. Ринок бачить у вас експерта - будьте ласкаві відповідати. Тому проект сам починає розвивати вас, і у вас немає шансів відкрутитися. На мій погляд, це найкраща мотивація.

«Рука закону»

Працюючи в офісі, ви не особливо замислювалися про те, хто і як взаємодіє з державою. Багато починаючі «самсебебосси» продовжують за інерцією не замислюватися про це. А дарма.

Кожен, хто заробляє гроші, повинен ділитися ними з державою - платити податки і пенсійні внески, а також надавати звітність. І той, хто працює на себе, за законом зобов'язаний це робити самостійно.

Звичайно, ви можете продовжувати працювати «на авось» - без договорів, без звітності, без виплат. Це економить ваш бюджет і ваш час. Але ви повинні усвідомлювати, що така робота незаконна. І якщо ви хочете створити довгостроковий проект, а не просто «перекантоваться пару місяців», рано чи пізно відносини з державою доведеться оформити.

Вихід - реєстрація ІП. Насправді, в цьому немає абсолютно нічого страшного. У школі нас не вчать бухгалтерії, тому ми побоюємося всього, що з нею пов'язано. На ділі ж реєстрація ІП коштує менше тисячі рублів і займає всього кілька ваших робочих годин (і пару тижнів на оформлення документів). Список документів на реєстрацію дуже короткий, ви легко можете підготувати їх самі або скористатися одним з електронних сервісів. Документообіг у ІП дуже простий, як і система звітності. Не треба боятися, треба просто один раз виділити час і розібратися.

В реєстрації ІП є ще один бонус. В очах клієнтів ви знаходите більше ваги, а деякі великі замовники з економічних причин просто не будуть працювати з фрілансером, які не мають розрахункового рахунку.

***

Я написала дуже багато, але все одно розповіла не про все. Фрілансерам не покладається оплата відпусток і лікарняних. Мамам, організуючим бізнес в декреті, доводиться розриватися між роботою і дітьми. Банки часто відмовляють малому бізнесу в кредитах на розширення.

Але знаєте що? Тільки працюючи на себе, ви можете керуватися у своїх діях не тільки раціональними мотивами і директивою згори, а й серцем. Я придумала і зробила проект з тренінгами з маркетингу для мікробізнесу і фрілансерів. Я дуже люблю те, що роблю. Жоден роботодавець не запропонував би мені цього. Тому я працюю на себе.

Так що, якщо твердо вирішили стати «самсебебоссом» - вивчайте планування і застосовуйте на практиці. Впроваджуйте інструменти тайм-менеджменту і маркетингу. Отримуйте знання, яких вам не вистачає. Делегуйте те, що можна делегувати.

Стати самі для себе не просто працівником, але менеджером проекту. Тоді все вийде.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини yeshouse.ru youtoome.ru yourm88.com york-talisman.com.ua yomayo.ru yvavilebismovla.ge yuzhin.com zaozrkk.com zel.engdk.ru zdorovayaledy.ru